Kalustemaalaus kalkkimaaleilla

Kattava kalkkimaalausopas kalkkimaalauksen saloihinKalkkimaali on ollut vuosia kovassa nosteessa ja vanhojen kalusteiden tuunaus on trendikästä sekä ympäristöystävällistä. Kalkkimaalit jakavat mielipiteitä puolesta sekä vastaan. Kalkkimaalin viehätys piilee siinä, että maali ei vaadi oikeastaan mitään pakollisia pohjatöitä ja kuivuu erittäin nopeasti. Kalkkimaali on paksua ja peittää paremmin kuin tavalliset kalustemaalit, joten maalikerroksia ei tarvita kovin montaa. Kalkkimaali on monipuolinen maali ja sillä voi tehdä monenlaista pintaa. Kalkkimaalin pintaan on erittäin helppo tehdä kulutuksia sekä patinointeja tai sabluunoilla kuviointeja ja siihen tarttuu siirtokuvatkin hyvin. Kalkkimaalia voi myös kerrostaa vahojen kanssa. Perinteisillä kalkkimaaleilla ei pyritä tasaiseen kiiltävään maalausjälkeen - vaan kalkkimaalilla on tarkoituskin tehdä vanhan näköistä pintaa. Kalkkimaali kuluu sekä vanhenee käytössä, koska näin on tarkoituskin, mutta kulutuskestävyyttäkin maalilta löytyy, jos se viimeistellään esimerkiksi lakalla tai vahalla. Kalkkimaalin nimi tulee sanoista Chalk paint, mutta oikea käännös olisi paremminkin liitumaali. Kalkkimaalin nimi on suomentunut väärin ja siksi sitä edelleen kutsutaan kalkkimaaliksi ja tunnetaan tällä nimellä. Kalkkimaalia on ennen vanhaan nimitetty myös liimamaaliksi, koska hyvin usein maalin sideaineena toimi luuliima. Kalkkimaali on hyvin usein lähes hajutonta, joten sisällä maalaus onnistuu hyvin ilman kamalaa maalin käryä. 

KALKKIMAALIN VALINTA

Kalkkimaalin valintaan vaikuttaa millaisen pinnan haluat tai mihin kaluste tulee

 • Vintage Paint, Dixie Belle, ChalkyChic, ja  Domus Natura -kalkkimaalit ovat ns. perinteisiä kalkkimaaleja, joilla pyritään vanhan ja kuluneen näköiseen maalipintaan. Kalkkimaalia on helppo hioa ja tehdä kulutuksia. Matta pinta on hyvä vähintään vahata lopuksi sekä jos käytät kalkkimaalia puutarhassa. Lakkaus on hyvä valinta, jos kalkkimaalin pinta joutuu kovalle kulutukselle esimerkiksi lattialla tai pöytätasoissa. Vintage Paint sopii myös lelujen maalaukseen, koska maalille on myönnetty Eu-ympäristömerkki. Maalin kuivuessa pinnasta tulee liitumaisen matta.
 • Dixie Belle Silk Paint sekä Fusion-mineraalimaalit ovat ns. All-in-one-maaleja, jotka sisältävät pintaa suojaavia ainesosia ja kestävät kulutusta ilman lakkausta sekä vahausta. Maalinpinta on kuivuessaan  All-in-one-maalit sopivat kylpyhuonekalusteiden maalaukseen, mutta myös ulkokäyttöön esimerkiksi puutarhakalusteiden maalaukseen. Toki All-in-one-maaleja voi myös vahata sekä lakata. Kuivuessaan pinta on silkinsileän puolihimmeä ja muistuttaa tavallissen kalustemaalin pintaa.
 • Autentico Versante -kalkkimaali on perinteinen, mutta kosteudenkestävä All-in-one-kalkkimaali ja se sisältää pintaa suojaavia ainesosia, joten pintaa ei tarvitse erikseen lakata. Autentico Versante -kalkkimaali kestää kosteutta ja sopii niin keiitiöön, kylpyhuoneeseen kuin puutarhaankin. Autentico Versante -kalkkimaalia löytyy mattana sekä puolikiiltävänä. Versanten puolikiiltävä pinta muistuttaa tavallisen kalustemaalin pintaa. Toki All-in-one-maalejakin voi myös vahata sekä lakata. 

Kalkkimaaleille sopivia maalauskohteita ja materiaaleja

 • Puu
 • Tiili
 • Betoni
 • Kangas
 • Pahvi
 • Lasi
 • Metalli
 • Nahka
 • Keinonahka
 • Kipsi
 • Huonekalut
 • Seinät
 • Ovet
 • Koriste-esineet

Kalkkimaaleilla maalatessa vain mielikuvitus on rajana, koska se sopii lähes mihin tahansa pinnalle. Kalkkimaalauksessa pohjatyöt eivät ole pakollisia, mutta parantavat kalkkimaalin tartuntaa sekä pysyvyyttä.

MAALAUSVÄLINEEN VALINTA

Laadukas keinokuitusivellin on loistavan maalausjäljen salaisuus. Kalkkimaalareiden kesken ovaalit/pyöreät siveltimet ovat huippusuosittuja. Työvälineitä ostaessa ei kannata valita halvinta vaihtoehtoa, koska halvalla pensselillä ei voi saada hyvää maalausjälkeä aikaan. Halvasta pensselistä jää yleensä pensselin vedot näkyviin sekä halvasta siveltimestä lähtee herkästi harjaksia. Tela on hyvä valinta isojen pintojen maalauksessa, koska se nopeuttaa maalausta sekä maalia kuluu huomattavasti vähemmän. Kalusteiden maalaukseen lyhytnukkainen huopatela hyvä valinta ja seinien maalaukseen sopii pidempi nukkainen tela.

KALKKIMAALAUKSEN VAIHEET 

 1.  Maalattavan pinnan on hyvä olla puhdas liasta sekä rasvasta. Pese pinta maalipesulla ja anna kuivua. Pinnan pesuun käy esimerkiksi Biocomp-maalipesu, maalipesus ei tarvitse huuhdella pois pinnalta ennen maalausta.
 2. Paikkaa maalattavassa pinnassa olevat kolot esimerkiksi Maston-pikasilotteella. Voit myös täyttää vanhojen vetimien reiät ja porata uudet reiät toiseen kohtaan. Levitä silote lastalla.
 3. Karhenna maalattava pinta kevyesti hiomapaperilla tai hiomasienellä hioen, että pinta ei ole kiiltävä tai liukas. Pyyhi hintapöly kostealla nukkaamattomalla liinalla pois. Lakkaa tai vanhaa maalia ei tarvitse poistaa, jos se hyvin kiinni pinnassa ja ei lohkeile. Karhennetulla pinnalla kalkkimaali pysyy sekä kestää paremmin.
 4. Tässä vaiheessa voit halutessasi kiinnittää puukoristeet esmerkiksi puuliimalla.
 5. Suojaa lattia maalattavan esineen alta esimerkiksi sanomalehdellä sekä suojaa maalarinteipillä tarvittaessa avaimenreiät yms.
 6. Sekoita kalkkimaali hyvin useamman minuutin ajan.
 7. Kalkkimaalaa ohuita kerroksia pitkin vedoin, että pintaan jäisi mahdollisimman vähän siveltimen jälkiä. Sivellintä on hyvä kostuttaa kalkkimaalauksen aikana, jotta sivellin liukuu maalattavalla pinnalla hyvin. Siveltimen kostutus myös vähentää kalkkimaalin menekkiä sekä saat kalkkimaalin pinnasta entistä tasaisemman. Kalkkimaaleja vois myös ohentaa vedellä, jos maali tuntuu liian paksulta. 
 8.  Anna ensimmäisen kalkkimaalikerroksen kuivua rauhassa noin tunnin ajan ja maalaa toinen kerros. Kaksi kalkkimaalikerrosta yleensä riittää, mutta joskus tarvitaan vielä lisää maalikerroksia, että tuloksesta tulee peittävä. Yleisesti tummia pintoja maalatessa vaaleaksi - tarvitaan useampi kalkkimaalikerros.
 9. Kalkkimaalin kuivuttua voit tehdä pintaan hiomapaperilla kulutuksia. Voit myös patinoida sekä korostaa kalkkimaalin pintaa värillisillä vahoilla. Kalkkimaalin pintaan on helppo kiinnittää myös siirtokuvia tai koristella sabluunamaalauksilla.
 10. Kalkkimaali on hyvä myös lakata, jos pinta joutuu kovalle kulutukselle tai pintaan on kiinnitetty siirtokuvia. Kaluste on nyt valmis kaunistamaan kotiasi. Huomioithan, että kalkkimaali, lakka sekä vaha saavuttavat lopullisen kovuuden noin 21 päivän aikana.

Tartu reippaasti siveltimeen, koska kalkkimaalaus on ihanan rentouttavaa puuhaa ja saat tuunaamalla kaunista!